14 detsember 2016

Philippa Gregory "The Boleyn Inheritance" (Plantagenet and Tudor X)

Tegemist on järjega Philippa Gregory eelmisele Boleyni raamatule ja sündmused leiavad aset mõned aastad pärast "The Other Boleyn Girl-s" kirjeldatut. Raamatus räägivad oma lugu kolm väga erinevat naist - Henry VIII neljas (Anne) ja viies naine (Catherine) ning Anne Boyleni venna George'i lesk, Jane.
Henry VIII kolmas naine, Jane Seymor, kellega ta pärast Anne'i hukkamist abiellus, suri pärast sünnitust ning kuningas asus uut kuningannat otsima. Sel korral valis ta poliitilistel põhjustel välja saksa soost neiu Kleve Anne'i. Naine oli Henryle ebameeldiv ning viimane üritas abielulepingut tühistada. Anne kirjutaski vajalike paberitele alla ja arvatavasti päästis sellega oma elu. Ta jäi Inglismaale elama ning sai endale nö. kuninga õe rolli.
Henry viiendaks abikaasaks sai Catherine Howard, kes sai kuninganna olla vaid 16 kuud. Selgus, et ta oli vananevale kuningale truudusetu ning teda karistati pea maharaiumisega.  Gregory esitleb Catherine'i naiivse ning lõbujanulisena.  
Kolmandaks jutustajaks on Jane Boleyn ehk Leedi Rochford. Jane oli abielus George Boleyniga  ning ta nimi jooksis eelmisest raamatust läbi, kust ta jäi meelde uudishimuliku, tüütu ja ebameeldiva naisena. Selgub, et Janel oli tookordsetes sündmustes suur osa, ta andis Anne'e ja George'i vastu tunnistusi ning pääses seeläbi ise eluga. Nüüd on ta õukonnas tagasi ning teenib kuninga neljandat ja  viiendat naist. Jane  hukati koos Catherine Howardiga, sest aitas kuningannal armukesega sidet pidada.     
Kuigi kolmest perspektiivist kirjutatud lugu oli natuke segav lugeda, sest pidin järge pidama, kes kolmest parasjagu "räägib", oli see ka huvitav, sest Gregory kirjeldab hästi, mis juhtus pärast Anne ja George hukkamisi ning kuidas elu edasi läks. Kahjuks jäi mulje, et kuigi võimumängudes osalejad olid teised, ei olnud õukonnas eriti midagi muutunud. 

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Das Erbe der Königin"

Goodreadsi hinnang: 4/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar