28 august 2017

Katja Maybach "Die Stunde unserer Mütter"

Kaanetekstil märgitakse, et oma uues raamatus „Die Stunde unserer Mütter“ räägib Katja Maybach ta enda perekonna ajaloost inspratsiooni saanuna kahe naise elust Saksamaal, aastatel 1940-1945.
Sakslanna Maria ja inglanna Vivien on abielu kaudu sugulussidemetes, kuid pole üksteisele kunagi eriti sümpaatsed olnud. Vaatamata sellele nõustub Maria Vivieni ja ta tütar Antoniat ajutiselt enda juurde peitu võtma, sest Vivieni mees Philip tegeleb vastupanuliikumisega ning ei taha peret ohtu seada. Maria abikaasa Werner on rindel ning naine on sõja puhkemise üle omamoodi õnnelikki, sest nende abielus polnud enam armastust.
Aja jooksul kujuneb ajutisest elukorraldusest aastate pikkune ning Maria ja Vivien saavad sõpradeks, kes üheskoos sõjaaja raskustega võitlevad.   
Olen palju Teise maailmasõja ajal toimuvaid ajaloolisi romaane lugenud ja nii tundus Maybachi oma kirjelduse järgi väga huvitav, kuid mu ootused ei täitunud. Näib, et trükki läks vaid kondikava, millele pidanuks veel liha peale kasvatama. Lugu oli tegelikult hea ja olemas, kuid praegusel kujul jäid tegelased korralikult välja arendamata ja pinnapealseteks. Mõnikord tundsin lugedes isegi nende suhtes vastumeelsust ja kui ma nüüd tagantjärgi järele mõtlen, siis polnud see tingitud mitte niivõrd tegelaste tehtud valikutest, vaid faktist, et tegelikult ma ei tundnud neid nii palju, et teisiti otsustada. On ju mõnikord päris eluski nii, et kipume meile võõraid inimesi hoopis karmimalt hindama kui lähedasi sõpru.
Naiste elus toimus nii palju, kuid see õudus ja valu ei tulnud mitte kuskilt välja, neid mainiti emotsioonitult ja otsekui möödaminnes. Näiteks oli alguses stseen, kus Maria tütar Anna uitas koos koeraga ringi, nägi kaugel vangilaagrit, äkki neid tulistati ja koer sai pihta. Kõik, lugu läbi. Sellele sündmusele ei järgnenud mingit vahetut reaktsiooni, ei mingit pahandamist, mitte midagi. Alles lehekülgi hiljem ütles Maria Vivianile lakooniliselt selgituseks, et  Anna oli vangilaagrile liiga lähedale läinud ja selle pärast valvurid tulistasidki. 
Ma ei arva, et Katja Maybach oleks halb kirjanik ja võibolla annan talle tulevikus veel uuesti võimaluse, kuid see raamat jäi kahjuks keskpäraseks. Kui see oleks mu esimene ja ainuke sõja aja ajal toimuva sündmustikuga teos, siis arvaksin, et sõja üleleamises polegi midagi keerulist, lihtsalt toidu ja riietega on veidi kitsas. 

pealkiri: "Die Stunde unserer Mütter"
autor: Maybach, Katja
keel: saksa
kirjastus: Knaur TB
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 320
ilmumisaasta: 2017
ISBN-10: 3426516071
ISBN-13: 9783426516072

eesti keeles: pole ilmunud
inglise keeles: pole ilmunud

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar