13 september 2017

Isabel Allende "The Japanese Lover"


Goodreadsis olev sisututvustus:

1939. aastal saadavad vanemad väikese Alma sõja jalust ära Ameerikasse onu ja tädi juurde. Seal sõbruneb Alma jaapanlasest aedniku poja Ichimei Fukudaga ning alguse saab terve eluaja kestev armulugu. Ent saatuse keerdkäigud on etteaimamatud ja alati ei lähe kõik nii nagu loodetud. Aastakümneid hiljem elab Alma San Franciscos vanadekodus ja kohtub seal noore hooldusõe Irina Baziliga. Nii Irinat kui ka Alma pojapoega Sethi hämmeldavad Almale järjepidevalt saabuvad kirjad ja kingitused. Avastades samm-sammult Alma ja Ichimei ligi seitsekümmend aastat kestnud armastuse lugu, muutuvad nende suhted aina lähedasemaks. Kuid ka Irina minevikus on peidus sünge saladus, mis võib rikkuda veel algamata loo. Isabel Allende üle põlvkondade ja kontinentide ulatuv lugu räägib identiteedist, üksildusest, lunastusest ja ettearvamatust saatusest, ent ennekõike sõpruse ja armastuse võitmatust jõust.
 
Pärast raamatu läbilugemist olen arvamusel, et sisututvustuse rõhuasetus on natuke ekslik. Kui ma peaksin teose lühidalt kokku võtma, siis ütleksin hoopis, et "The Japanese Lover" on vananemisest ja vana olemisest. See tuletab lugejale meelde, et ka eakad inimesed on kunagi elanud hoopis teistsugust elu, mida tuleb hinnata ja väärtustada ning vanadekodu on vaid selle teekonna lõpufaas.
See on mitme inimese lugu:
...see on Alma lugu, kelle vanemad 1939. aastal Poolast sõja eest Ameerikasse sugulaste juurde saatsid. Tüdruk oli siis alles kaheksa aastane, ei mõistnud toimuvat ning tundis end väga üksildasena, kuid kohanes perepoja Natahanieli ja aedniku poja Ichiga sõbrunedes.   
...see on jaapanlase Ichimei (Ichi) lugu, kes tuttavast maailmast välja kisutakse ning Teise maailmasõja ajal koos perega laagrisse saadetakse. Sõja ajal ei usaldatud Ameerikas jaapanlasi, isegi Usas sündinuid mitte. Nad koguti kokku, paigutati laagritesse ning lasti vabaks alles pärast sõja lõppu.
...see on Natahanieli lugu, kes terve oma elu Alma eest hoolitseb ning iseenda suurt saladust varjab.
...see on Ida-Euroopast pärit Irina lugu, kel on oma minevik ja taak kanda.
Lõpuks hoiab seda kõike liimina koos Alma lapselaps Seth.
Mitmes aspektis pole raamat täiuslik, sest peategelased pole alati sümpaatsed ning sündmustik läheb oma pöörete ja saladustega kohati üle võlli, kuid kummalisel kombel see mind ei häirinud, mõnes teises raamatus arvatavasti oleks, kuid nüüd sobis stiili poolest. Kui raamatu viimaste ridade järel sulgesin, siis jäi see lugu pikalt minuga ja see on hea.

pealkiri: "The Japanese Lover"
autor: Allende, Isabel
keel: inglise
kirjastus: Atria Books
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 336
ilmumisaasta: 2016 (esmatrükk 2015)
ISBN-10: 1501116991
ISBN-13: 9781501116995

eesti keeles: "Jaapani armuke"
saksa keeles: "Der japanische Liebhaber"

Goodreadsi hinnang: 4/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar