13 oktoober 2017

Dan Brown "Origin" (Robert Langdon V)

"In other words, it's not our fault that we belive the crazy things we belive." (Brown, Dan, 2017, "Origin", lk. 86)

Sel korral leiavad Dan Browni raamatu sündmused aset Hispaanias, Bilbaos ja Barcelonas.
Harvardi professor Robert Langdon saab oma kunagiselt õpilaselt Edmond Kirschilt kutse, osaleda Bilbao Guggenheimi muuseumis, toimuval suurejoonelisel üritusel. Keegi ei tea täpselt, miks neid on sinna kutsutud, kuid käivad jutud, et Kirschil on suur uudis, ta teatavat midagi nii sensatsioonilist, et see muudab meie arusaama teadusest täielikult. 
Külalised on kõik kohal ja suur hetk käes ning enne kui Edmond saab oma teate avalikustada, ta (loomulikult) tapetakse. Langdon ja õhtujuht, kes on muuseas ka Hispaania kroonprintsi kihlatu, Ambra Vidal põgenevad ja püüavad Kirschi koju jõuda, et seal arvutisse sisse logida ning teade inimestele siiski avalikuks teha. 
Lugeja teab muidugi ka seda, et enne oma ettekannet kohtus Kirsch kolme tähtsa usujuhiga ning rääkis neile oma avastusest. See on midagi, mille avalikuks tegemine hävitab inimeste usu jumala(i)sse ning seega pole keegi neist kolmest teate väljakuulutamisest tegelikult huvitatud.
Lisaks tegutseb ka salapärane niiditõmbaja, kes muuhulgas organiseeris ka Kirschi mõrva.
Tegelikult täiesti plaaniväliselt ostetud raamat, sest "Inferno" mulle väga ei meeldinud, kavatsesin enne raamatukogust võtta ja siis võibolla hiljem kasutatult soetada, aga olin just eelmisel päeval puhkuselt tagasi jõudnud, ajavahes ja unine ning  toidupoes oli ka uus Dan Brown olemas. Otsekui ise läks ostukärusse. 
Siis tuli muidugi ka läbi lugeda. Kuigi esimesed kümme lehekülge möödusid silmipööritades, lugesin edasi ja ütlengi kohe, et loo lõpplahendus mulle meeldis. Etteheiteid on loomulikult ka, sest eelmiste raamatute vead pole kuhugi kadunud. Tõsi, sündmuskohtade vähesus ei võimaldanud väga palju turismiinfot sisse panna, kuid rohkem või vähem olulisi ja (eba)tõeseid fakte küll. No milline inimene kõnnib muuseumisse sisse ja mõtleb: "Oi siin on täpselt samasugune 45% niiskusesisaldusega õhk, kui igal pool mujal maailma muuseumites". Veel mõned stiilinäited, mis oma absurdsuses mind silmi pööritama ja naerma ajasid:

Mõrvar tellis põgenemiseks Uberi:

"The U-shaped symbol on the too," Langdon said, "is a separate sticker entirely"
(---)
"This getaway car was hired," Langdon said, pointing to the stylized U on the windshield. "It's an Uber." (Brown, Dan, 2017, "Origin", lk. 121)

Viide "Frozeni" ehk "Lumekuninganna ja igavese talve" multikale:

"Robert," Ambra whispered, " just remember the wise words of Disney's Princess Elsa."
Langdon turned. "I'm sorry?"
Ambra smiled softly. "Let it go." (Brown, Dan, 2017, "Origin", lk. 162)

See viimane pole mingi spoiler - Browni raamat ei saa ju läbi vähemalt ühe salasõna sisestamiseta.

PLEASE ENTER PASSWORD
...............................................

Langdon counted the dots - forty -seven.
Perfect. Here goes nothing.
Langdon made eye contact with Ambra and she gave him a nod. He reached out and hit the return key.
Instantly, the computer emitted a dull buzz.

INCORRECT PASSWORD.
TRY AGAIN.

Langdon´s heart thundered.
"Ambra - I typed it perfectly! I´m sure of it!" He spun in his chair and looked up at her, fully expecting to see her face filled with fear.
Instead Ambra Vidal stared down at him with a amused smile. She shook her head and laughed.
"Professor", she whispered, pointing to his keyboard. "Your caps lock is on." (Brown, Dan, 2017, "Origin", lk. 377-378) 

 Ja minu isiklik lemmik, sest valedest uudistest on Usas peaaegu igapäevaselt juttu.
 
"Fake news now carries as much weight as real news." (Brown, Dan, 2017, "Origin", lk. 172)

See, kuidas neid suuri ja tähtsaid avastusi rahvale tutvustati, oli samuti naljakas, kõik oli väga piltlikult, puust ja punaseks tehtud, nii et isegi väike laps peaks asjale pihta saama.
Lugedes hakkasin ka mõtlema, et kuigi Langdon on küll nohikust James Bond, pole ta veel ühegi naistegelasega isegi mitte suudelnud (palun parandage, kui eksin) ja hoidku veel Jumal veel selle kui ta peaks nendega voodisse minema. Ei taha ette kujutadagi, mis fakte autor sinna kirjelduste vahele topiks. Aga see selleks.
Oma suureks üllatuseks kirjutan, et "Origin" meeldis mulle rohkem kui "Inferno". Jaburaid lõike ignoreerides, oli päris korralik põnevik. Suutsin lõpu küll teataval määral ette ära arvata, kuid järelejäänud üllatusmoment oli siiski piisavalt suur. See oleks hea reisiraamat, võtad näiteks lennukisse, lehekülgi on piisavalt, jätkub kauaks, hoiab tähelepanu ning mõnikord ajab naermagi.  
  
pealkiri: "Origin"
autor: Brown, Dan
keel: inglise 
kirjastus: Doubleday Books
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 461
ilmumisaasta: 2017
ISBN-10:
0385514239
ISBN-13: 9780385514231

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Origin"

Goodreadsi hinnag: 3.5/5 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar