13 oktoober 2017

Indrek Hargla "Raudrästiku aeg"

Sisututvustus Goodreadsist:
 
Menukate apteeker Melchiori lugude autori Indrek Hargla uue kriminaalromaani tegevus toimub alternatiivajaloolises muinasaja Eestis. Selle riigi nimi on Kuningavald ning muistses Viljandis, mida siis Veelindeks kutsuti, valitseb noor kuningas Uljas. Romaani peategelaseks on kuninga nõunik Koiola Aotõiv, kelle terav vaist ja nutikus aitavad tal lahendada mitu mõrvamõistatust. Aotõivi retked viivad teda ka Saaremaale Kaali linnusesse, kuhu on saabunud saladuslik rändur Kreekast, ning tänapäeva Tallinna asukohta, kus paiknevad muistse Rävala pealinn Iru ja sellega rivaalitsev Härjapää
linnus. See on tuhande aasta tagune aeg, mil kaugel Põhjalas usutakse olevat jumalate koda ja laevamehed käivad mööda jõgesid kauplemas lõunamaaturgudel; aeg, mil idast ja läänest ründavad Kuningavalda raevukad viikingid ning Euroopast saabuvad ristiusumisjonärid, kuulutades patuhimu hukatuslikkust ja lunastust läbi Jeesusjumala. Panused on kõrged ja intriigid surmavad. See on raudrästiku aeg.


"Raudrästiku ajas" on neli peatükki: "Sõstar ja käoking", "Vasar ja hingetuul", "Needus ja kaliraud" ning "Rebas ja Härjapää". Neid ühendavaks lüliks on kuninga nõunik Koiola Aotõiv, kes oma nutikuse ja elutarkusega mõrvajuhtumeid lahendab. Võrreldes Melchiori sarjaga, pole see puhas krimiromaan, vaid kaldub ulme poole, sest tegevus toimub alternatiivajaloolises Eestis. Hargla nägemus meie minevikust tõi mulle mitmes kohas muige näole, näiteks see ristiusustamise osa, milles kiriku eeskotta saun ehitati ning armulaualeib rukki omaga asendati. Ainuke, mida võiks ette heita on see, et loodud maailm on liialt traditsioonilise meheliku soovunelma, milles lahked ja iharad naised ning ohtralt alkoholi, moodi.
Üldiselt ei jää Hargla uued raamatud mul pikalt läbilugemata riiulisse seisma, kuid käesolev siiski jäi. Tean ka põhjust, nimelt ei meeldi mulle lühijutud ja nende abil ülesehitatud romaanid. Pärast Melchiori lõpetamist olin Hargla lainel ja nii mõtlesingi proovida. Mul on väga hea meel, et seda tegin, sest tegemist oli huvitava raamatuga. Lõpp laseb oletada, et on plaanitud ka järg ja loodan, et mul on õigus, sest tahaksin Koiola seiklustest edasi lugeda. 

pealkiri: "Raudrästiku aeg 
autor: Hargla, Indrek 
keel: eesti 
kirjastus: Raudhammas
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 352
ilmumisaasta: 2016
 
ISBN-13: 9789949388608

inglise keeles:
pole ilmunud
 
saksa keeles: pole ilmunud 

Goodreadsi hinnag: 4/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar