10 aprill 2018

C. J. Tudor "Kriidimees"


Raamatu sündmused toimuvad kahel ajaliinil. Esiteks viib kirjanik meid 1986. aastasse, kus Eddie ja ta sõbrad igale poole kriipsujukusid joonistavad ning nende abil üksteisele salasõnumeid edastavad. Ühel päeval juhatab kriidikuju nad tükeldatud laiba juurde...

"Ära kunagi eelda. Vaata silmaga nähtava taha. Kahtle kõiges." (Tudor, C.J., 208, "Kriidimees", lk. 240)

2016. aastal on kõik täiskasvanud ning elu rahulik kuni Ed kirjaga kriidijuku pildi saab. Selgub, et samasugune saadetis jõudis ka teiste sõprade postkasti ning kõik peavad seda rumalaks naljaks kuni üks neist surnuna leitakse. 

"Saladused on nagu perse. See on kõigil olemas. Asi on lihtsalt selles, et mõnel on see mustem kui teistel." (Tudor, C.J., 208, "Kriidimees", lk. 157)


Lugesin seda raamatut kaks korda ja esimese lugemise järel kirjutasin märkmetesse:
Enamiku osa raamatust oli mul tunne, et lugu liigub ühe kindla lõpu poole ja mul oli nii hea meel avastada, et autor otsustas suuna muuta. Oli huvitav, kuid mu kõige suuremaks probleemiks oli liiga veider peategelane. 

 "(---) kuidas ta aitas mul aru saada, et on vaja hoolega hoida asju, mis on erilised. Hoida neid väga kõvasti." (Tudor, C.J., 208, "Kriidimees", lk. 161)

Mida ma oskan kahe lugemise peale kokkuvõtlikult arvata? Esiteks on näitaja juba see, et ma seda üldse üle lugeda tahtsin ning ka teisel korral nautisin. Mitmeid viimasel ajal ilmunud põnevikke ma rohkem kui korra, lugeda ei taha
Kuigi huvitav, siis päris täiuslik see raamat pole, sest autor näib olevat mitmest kohast inspiratsiooni saanud (nt meenutas sõprade omavaheline suhtlemine ning nendega toimuv väga Stephen Kingi "It-ist" loetut) ja kui oled vähegi raamatuid lugenud või filme vaadanud, siis tulevad mõned detailid tuttavad ette. Üllataval kombel see mind ei häirinud ja loodan, et autor jätkab kirjutamist.      

"Unustage Duracell, vaimuhaigus on lõppematu energiaallikas." (Tudor, C.J., 208, "Kriidimees", lk. 255)

pealkiri: "Kriidimees"
autor: Tudor, C. J.
keel: eesti
kirjastus: Varrak
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 272
ilmumisaasta: 2018
ISBN-13: 9789985342954
 
inglise keeles: "The Chalk Man"
saksa keeles: pole ilmunud 

Goodreadsi hinnag: 4/5 

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar