10 aprill 2018

Jessica Townsend "Nevermoor" (Nevermoor I)


Morrigan Crow on äraneetud tüdruk. Ta teab, et sureb üheteistkümneaastaseks saades, sest selline on kõigi temasuguste laste saatus. Võiks eeldada, et inimesed tunnevad talle kaasa ning teevad tüdruku elupäevad meeldivaks, kuid selle asemel süüdistatakse Morrigani kõiges, mis linnas viltu läheb.
Ootamatult selgub, et talle polegi nii palju aega antud... Perekond arvab, et Morrigan on surnud, kuid tegelikult läks ta salapärase mehe, Jupiter Northiga kaasa. Viimane viib tüdruku maagilisse Nevermoori linna ning esitab Morrigani oma kandidaadina võlukunsti ühingu Wundrous Society katsetele. Ülejäänud raamat keskendubki neile neljale katsele ning Morrigani osalemisele.
Raamatu algus on väga valus, oli raske lugeda, kuidas Morrigani perekond ta vaevata enda hulgast välja tõukab. Pisarad tulid mul silma aga hoopis raamatu lõpu poole, ühe stseeni peale.
Morrigan on süpaatne  peategelane, isegi kui ta on mõnikord pahur, siis on see tema olukorras täiesti arusaadav. Jupiteri tegutsemismotivatsioonis pole kerge selgusele jõuda, kas tal on Morrigani suhtes head või halvad kavatsused? Üks paha tegelane on ka juba sisse toodud.
Olen tähele pannud, et paljusid uusi  laste-/noorteraamatuid võrreldakse, sõltumata sellest, kas neil ka mingisugust sarnasust on või mitte, Harry Potteri sarjaga. See tõstab lati väga kõrgele, sest päriselt hea olemiseks peab raamat ka Potterist mingil määral erinema. Tõsi, "Nevermoor" on veidi sarnane -  mõlema peategelase elu on traagilise algusega, kuid nad leiavad uue elu, sõbrad ning pere; on olemas selgelt määratletud paha tegelane jt., kuid üksühele kattuvust õnneks pole. Autorit kiidan ka selles eest, et ta mitmes situatsioonis lahendas olukorra hoopis teisiti kui ma eeldanuksin, üllatus tegevusliinis on minu silmis alati pluss.
Kui annate oma lastele lugeda, siis arvestage, et algus on oma surmateemaga kurb, kuid Nevermooris toimuv juba hoopis teise tooniga ning nooremale lugejale kindlasti huvitav. Raamat jäi väga põneva koha peal pooleli ning järgmine osa ilmub käesoleva aasta sügisel. Loodan, et see on sama hea kui käesolev.

pealkiri: "Nevermoor"
autor:Townsend, Jessica
keel: inglise
kirjastus: Little, Brown Books for Young Readers
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 480

ilmumisaasta: 2017
ISBN-10: 0316439959
ISBN-13: 9780316439954
 
eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Fluch und Wunder"

Goodreadsi hinnag: 5/5 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar